Een hostingpartij kiezen: waar let je op?

Een hostingpartij kiezen: waar let je op?

Geschreven door Nienke

8 mrt, 2024

Een goede en stabiele website begint met het kiezen van een goede hostingpartij. De hosting die je kiest, heeft een directe invloed op de prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid van je website. Met zoveel opties beschikbaar, kan het echter overweldigend zijn om de juiste hostingpartij te kiezen. In deze blog deel ik een paar tips om op te letten bij het selecteren van een hostingprovider.

Wanneer je een website gaat maken moet je je domeinnaam (dus bijvoorbeeld equinspire.nl) registeren bij een hostingpartij. Zij zorgen dan dat je domein aangemaakt wordt en bieden een dashboard aan waarin je aanpassingen kan doen voor je domeinnaam. Als je er een website op wil zetten heb je daarnaast ook een hostingpakket nodig: met een hostingpakket heb je schijfruimte op de server van je hostingpartij waar je een website op kan zetten. Zonder hostingpakket kun je geen website op je domeinnaam zetten.

Om te beginnen ga je bepalen wat jij belangrijk vindt. Zo is de ene hostingpartij duurder dan de andere, kun je bij de een enkel per jaar betalen en bij de ander ook per maand, en zit er verschil in de bereikbaarheid van de klantenservice. De ene klantenservice is telefonisch bereikbaar en de andere niet. Daarin moet je voor jezelf een keuze maken wat je fijn vindt.

De meeste hostingpartijen bieden verschillende pakketten aan, vaak met restricties in de goedkopere pakketten. Dat zie je bijvoorbeeld in de hoeveelheid schijfruimte of het aantal databases of e-mailadressen dat je aan kan maken.

1. Betrouwbaarheid en uptime-garantie

Een van de belangrijkste aspecten om op te letten bij het kiezen van een hostingpartij is de betrouwbaarheid en uptime-garantie. Up-time garantie betekent dat je website vrijwel nooit uit de lucht zal zijn door problemen bij je hostingpartij. Problemen worden dan snel ondervangen of opgelost. Je wilt een hostingprovider vinden die een hoog niveau van betrouwbaarheid biedt en een uptime-garantie heeft van minimaal 99,9%. Dit zorgt ervoor dat je website altijd bereikbaar is voor je bezoekers wanneer ze het nodig hebben.

2. Snelheid en prestaties

De snelheid en prestaties van je website zijn ook van cruciaal belang voor de gebruikerservaring en de rangschikking in zoekmachines. Bij een langzame website haken bezoekers sneller af, en ook zoekmachines waarderen dat niet. Kies daarom een hostingprovider met geoptimaliseerde servers en infrastructuur die snelle laadtijden biedt.

3. Schaalbaarheid en flexibiliteit

Als je website groeit, heb je mogelijk behoefte aan extra functionaliteiten. Zorg ervoor dat de hostingprovider de mogelijkheid heeft om je hostingpakket op te schalen als je meer nodig hebt.

4. Beveiliging en back-upopties

Veiligheid is een absolute prioriteit voor elke website-eigenaar. Let bij het kiezen van een hostingpartij op de beveiligingsfuncties die ze bieden, zoals SSL-certificaten en malware-scanning. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de hostingprovider regelmatige back-ups maakt van je websitegegevens en of je zelf eenvoudig back-ups kunt maken en terugzetten.

5. Klantenondersteuning bij hosting

Goede klantenondersteuning is van onschatbare waarde bij het kiezen van een hostingpartij. Zorg ervoor dat de hostingprovider dagelijks bereikbaar is via verschillende kanalen, zoals live chat, e-mail en telefoon. Kies hierin een hostingpartij die past bij jouw wensen. Controleer ook de kwaliteit van de klantenondersteuning door recensies te lezen en te kijken naar de responsiviteit en deskundigheid van het ondersteuningsteam.

6. Prijs en prijs-kwaliteitverhouding

Ten slotte is het belangrijk om de prijs en prijs-kwaliteitverhouding te overwegen bij het kiezen van een hostingpartij. Vergelijk de prijzen van verschillende hostingproviders en kijk naar wat ze bieden in termen van functies, prestaties en ondersteuning. Kies een hostingprovider die een goede balans biedt tussen prijs en kwaliteit en die voldoet aan je specifieke behoeften en budget. Bij veel partijen kun je niet per maand betalen, enkel per jaar. Daarin moet je zelf kiezen wat je het fijnste vindt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste hostingpartij is een belangrijke eerst stap voor het succes van je website. Door te letten op betrouwbaarheid, snelheid, schaalbaarheid, beveiliging, klantenondersteuning en prijs-kwaliteitverhouding, kun je een hostingprovider vinden die voldoet aan je behoeften en verwachtingen. Neem de tijd om verschillende opties te onderzoeken en te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Met de juiste hostingpartner aan je zijde, kun je genieten van een stabiele, veilige en goed presterende website die voldoet aan de behoeften van je bezoekers.

Heb je toch een verkeerde keuze gemaakt? Dan is er ook geen nood aan de man, want je kunt je domeinnaam altijd nog verhuizen naar een andere hostingpartij met behulp van een verhuiscode. Houd er wel rekening mee dat je dan een back-up van je website en je e-mail maakt zodat deze niet verloren gaan. Die worden namelijk niet mee verhuisd, enkel je domeinnaam.

Ik zit zelf al jaren tevreden bij TransIP met mijn verschillende domeinnamen en kan hen dan ook zeker aanraden als hostingpartij.

Dit vind je misschien ook interessant:

0 reacties